Obchody Europejskiego Dnia Języków
Za nami coroczne święto kultur i języków, które odbyło się 27 października.
Na uczniów czekała niespodzianka, a mianowicie gość specjalny - pani Ashley White ze
Stanów Zjednoczonych, która opowiedziała nam o swoim kraju, zaśpiewała piosenkę „This
land is your land”, a następnie odpowiedziała na pytania uczniów - zadawane w języku
polskim i angielskim.
Warto podkreślić, że również przedszkolaki przygotowały się do świętowania EDJ - grupa
młodsza reprezentowała barwy narodowe Ukrainy, a grupa starsza Polski.
Druga część obchodów składała się z prezentacji krajów, przygotowanych przez
poszczególne klasy. I tak klasa 1 zabrała nas do Hiszpanii, wspólnie odtańczona
Macarena wprowadziła wszystkich w doskonały nastrój. Z klasą 2 przenieśliśmy się do
Czech, gdzie nie tylko spotkaliśmy „Sąsiadów” i „Krecika”, ale także np. serwisantów
Skody. Klasa trzecia przybliżyła nam kraj papryki - Węgry, niektórzy zapewne po raz
pierwszy usłyszeli „Czardasza”. Przy dźwiękach „Greka Zorby” wkroczyła klasa 4 wraz z
mitologicznymi bogami z Olimpu. Klasa 5 reprezentowała Wielką Brytanię, poświęcając
szczególną uwagę królowej Elżbiecie II, która sprawowała władzę przez 70 lat. Klasa 6
zabrała nas do Niemiec i przedstawiła wiele ciekawostek związanych z tym krajem. Klasa
7 w szykownych strojach przedstawiła prezentację multimedialną dotyczącą Francji,a
następnie wystąpił mim, który z powodzeniem mógłby występować na ulicach Paryża.
Ostatnia wystąpiła klasa 8, która ciekawostki związane z Włochami zaprezentowała w
postaci prezentacji multimedialnej, odbyła się także krótka lekcja języka włoskiego.
Trzecia część imprezy, na którą wszyscy bardzo czekali dotyczyła degustacji potraw
narodowych przygotowanych przez uczniów i ich rodziców. Dzięki zaangażowaniu ogółu
klas w tym roku na pewno nikt nie wyszedł z auli głodny. Mogliśmy spróbować między
innymi przeróżnych tapas, gazpacho, gyrosu, sałatki greckiej, tzatzyków, bekonu, sałatki
ziemniaczanej, bagietek, pizzy czy spaghetii. Na deser czekały lentylki, czekolada
Studencka, naleśniki, muffinki, żelki, croissanty, tiramisu i wiele innych pyszności.
Bardzo dziękujemy za czas i wysiłek poświęcony na przygotowanie strojów, rekwizytów i
potraw.
Organizatorki
Ewa Mikołajec
Jolanta Cwalina